Novosoft, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği çatısı altında faaliyetini sürdüren GS1 Türkiye organizasyonuna Master Film Üreticileri Statüsünde kayıtlıdır. Danışmanlarımız aynı organizasyon içerisindeki GS1 eğitimlerini başarı ile tamamlayarak sertifikalı olarak görevlerini yürütmektedir.
Ürünlerine barkod numarası almak isteyen üretici firma, başvuruda bulunduğunda firma numarası alabilmek için gerekli işlem basamakları danışmanlarımızca anlatılmaktadır. Firma numarası belirlendikten sonra başvuruyu yapan firma için hemen elektronik ortamda, hem de fiziksel olarak dosyası açılmaktadır. Bundan sonra firmanın ürünleri için siparişleri alınmaktadır. Her yeni ürün için firmaya uygun standart da numaralar üretilmekte ve üretilen numaralar için master film negatif çıktıları basılarak kargo edilmektedir.
Barkod numarası üretim ve tasarımı için Axicon Innovations Limited firmasının ürünü FilmBars Graphic programı kullanılmaktadır. Master film çıktıları ise Scitex Dolew 8000v2 negatif film çıkış makinelerinde basılmaktadır. Film çıktıları, gerek negatif gerek pozitif olarak hazırlanarak kargo edilmektedir. Aynı zamanda istenirse dijital ortamda da farklı dosya formatlarında (EPS, PNG, vb.) e-posta olarak gönderilebilmektedir.
Master film üretiminde önemli olan unsur, üretilen master film çıktılarının doğru numaralandırılması, temiz ve doğru çıktılarının hazırlanması ve hataya yol açmayacak doğrultuda arşivlenmesidir.
Master Film Nedir?
Master film, bir baskı makinesinde üretilen, üzerinde barkodun bulunduğu negatif ya da pozitif filmdir. Master filmin üretimi sırasında, barkodun çubukları doğrudan filmin üzerine çizilir. Bu film, daha sonra ambalaj üzerine baskı yapmak üzere kullanılacağından çok temiz olmalı, basılan barkod ise standart ölçülere uygun olmalıdır.
Master filmin kalitesi, ambalaj üzerine yapılan barkod baskısının barkod okunduğu sırada herhangi bir sorun yaratmaması ve ilk okumada okunması ile anlaşılır.
Master filmin kalitesi aşağıdaki ölçütlere bağımlıdır:
Boyut: Barkodun boyutları büyütme faktörüne (magnification factor) bağımlıdır. Bir barkod büyültme faktörü ile tanımlanan sınırlar içerisinde kalmazsa okunma sorunları yaşanır. Barkodun boyutlarında yapılacak herhangi bir değişiklik okumayı riske sokabilir.
Çubuk Yüksekliği: Çubuk yüksekliği, barkodun boyuna (uzunluğuna) bağlı olarak seçilmelidir. Kısaltma işleminin uygulanması barkodun okunmaması riskini doğurur.
Renk: Barkodun yer aldığı yüzeyin rengi çok önemlidir. Barkodun okunabilmesi için barkoddaki koyu çubuklar ile zemin rengi arasında yeterli kontrast sağlanmış olmalıdır. Genel olarak açık renklerin (kırmızı ve turuncu gibi sıcak renkler de dahil olmak üzere) zeminde olması, çubukların ise koyu renklerden (siyah, lacivert, koyu yeşil gibi) seçilmesi uygun olur. Okunabilir ve okunamayan renk kombinasyonları için TOBB-GS1 Türkiye'ye başvurulabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Üreticiyim. Ürünlerimde barkod istiyorum. Ne yapmalıyım?
Üreticilerin barkod sisteminin bir parçası olmak için yapacakları ilk şey GS1 Türkiye'ye kayıt olmaktır. Kayıt olup bütün dünyada geçerli bir firma numarasına sahip olduktan sonra ürettiğiniz bütün ürünler için bu numara ile başlayan numara alabilirsiniz.
Barkodları Nasıl Basmalıyım?
Barkodların basılma yönteminin seçilmesi
-
Barkodlar üzerinde yer alacak bilgilerin sabit ya da değişken olmasına,
-
Basılacak barkod sayısına
göre farklılık gösterir. Ticari ürünlerin üzerinde kullanılan ve hep aynı numara içeren GTIN’ler sabit barkod numaralarına, taşıma birimleri üzerinde kullanılan SSCC’ler ve seri numaraları değişken barkod numaralarına örnektir.
Eğer bir ürünün barkodu çok sayıda basılacak ise en ucuz ve kolay yöntem, barkod için master film edinmektir.
Az sayıda barkoda ihtiyacınız varsa ya da değişken barkod numaraları kullanıyorsanız barkod basım işlemini barkod etiket yazıcısı ile kendiniz gerçekleştirebilirsiniz. Etiket yazıcılar için Zebra sitesine göz atabilirsiniz.